2015. július 7., kedd

NETANJAHU SEGÍTSÉGET ÍGÉR GÖRÖGORSZÁGNAK AZ ADÓSSÁGVÁLSÁG MÉLYÜLÉSE KÖZBEN

Aki figyelemmel kíséri a görög válságot prófétai szemmel, vagy akár egyszerű érdeklődőként, látja a dolgok jelentőségét, és tudhat róla, hogy minden nap történik egy vagy több ezzel kapcsolatos kiemelkedő jelentőségű esemény, nyilatkozat, tárgyalás, szakértői elemzés, stb, amelyek a görög helyzet egy-egy lehetséges kimenetelére utalnak. Egy új meglepő lehetőség olvasható az alábbi cikk információi közt, amelyet a poszt megjelenéséig egyelőre nem olvastam egyik vezető magyar hírportálon sem. - OGy

NETANJAHU SEGÍTSÉGET ÍGÉR GÖRÖGORSZÁGNAK AZ ADÓSSÁGVÁLSÁG MÉLYÜLÉSE KÖZBEN

Görögország és Izrael az utóbbi években szorosabbra fűzte a kapcsolatait, mivel mindkét ország arra törekszik, hogy ellenálljon Törökország felemelkedésének a régióban.

Izrael miniszterelnöke (jobbra) hétfőn találkozott
Nikosz Kociasz görög külügyminiszterrel
Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu hétfőn Jeruzsálemben találkozott a görög külügyminiszterrel, Nikosz Kociasszal, és segítséget ígért Görögországnak az adósságválságának mélyülése közben. (Kép forrása: JNS.org)

A görög szavazók többsége egy vasárnapi referendum során elutasította az Európai Központi Bank (EKB) által megszabott, a görögök gazdasági kisegítéséhez kötődő szigorú feltételeket - ami új lendületet adott a görög miniszterelnöknek, Alexis Ciprasznak az EKB-val folytatott tárgyalásaihoz, de felfokozta azokat a félelmeket is, melyek szerint a görög bankok összeomlanak, ami ahhoz vezethet, hogy Görögország zavaros körülmények között elhagyja az Európai Uniót.

Netanjahu elismerően szólt Kociaszról, aki az otthoni válság mélyülése ellenére sem szakította meg izraeli látogatását.

"Ön Görögország válságos pillanatában látogatott ide, és én nagyra értékelem azt, hogy nem mondta le a látogatást az ön országában történő meglehetősen drámai események ellenére sem", mondta Netanjahu.

Netanjahu méltatta Görögországot, mint a nyugati demokrácia két fundamentumának egyikét (Jeruzsálemmel együtt), és azt mondta Kociasznak, hogy Izrael "elkötelezett arra, hogy bármilyen módon segítsen, amivel biztosítani tudjuk az önök sikerét."

Az izraeli miniszterelnök azzal folytatta, hogy arról az öt tonna robbanószer készítéséhez szükséges anyagról beszélt, amit egy ciprusi lakásban találtak nemrég, és azt mondta, hogy Görögország és Izrael szövetségesek az iszlám terrorizmus elleni harcban.

"Együtt kell működnünk a stabilitás, a biztonság, a béke és a jólét megvalósítása érdekében. Ezek azok a témák, amelyeknek az önökkel való megtárgyalását, sok más dologgal együtt, nagyon várom", mondta Netanjahu.

Görögország és Izrael az utóbbi években szorosabbra fűzte a kapcsolatait, mivel mindkét ország arra törekszik, hogy ellenálljon Törökország felemelkedésének a régióban.

Szerdán Kociasz Ramallahban fog találkozni Mahmud Abbasz-szal, a Palesztin Hatóság elnökével.

Forrás: BCN és JNS News