2015. március 12., csütörtök

Soha nem volt még ilyen napfogyatkozás

A vérholdakról már sokat olvashattunk, hallhattunk, amelyek tavaly és idén egy négyes sorozatot alkotnak (tetrádot), mindkét évben két bibliai (ószövetségi) ünnep idejéhez kötődően. Az idei pészah vérholdja előtt nem sokkal azonban, még lesz egy olyan esemény, ami nem csak ritka, hanem az emberiség történelmében soha nem fordult még elő.

2015. március 20-án, a tavaszi napéjegyenlőség napján, teljes napfogyatkozás lesz, ami leginkább a helyszíne miatt érdekes: pontosan az Északi-sarkon lesz látható! Ez a jelenség 100.000 (százezer!) évente fordul elő - azaz, az emberi történelem során ilyen még soha nem volt!

A dátum különösen érdekes azért is, mert a bibliai naptár szerinti első hónap első napja erre a dátumra esik idén. Az Úr az első hónapban (Niszán hónap) szabadította ki a népet az egyiptomi fogságból, ehhez kapcsolódik a pászka ünnepe is, ami két héttel később lesz. Ezek a szempontok felkeltették már ortodox zsidók és keresztények figyelmét egyaránt.

Az északi-sarki napfogyatkozás látványának
szimulációja: Stellarium / forrás: Universe Today

Akik ennek az eseménynek a további szellemi jelentőségét keresik, azt is megfigyelték, hogy az Északi-sark helyszíne azért is érdekes, mert ez egy olyan terület a bolygónkon, amely nem egyetlen nemzet felségterülete, hanem nemzetközi ellenőrzés alatt áll. Mintha Isten az egész világnak akarna üzenni most...
"A nap sötétséggé válik, a hold pedig vérré, minekelőtte eljő az Úrnak nagy és rettenetes napja." (Jóel 2:31)
Természetesen ez nem arról szól, hogy erre a napra várnánk valami katasztrófát, sőt egyáltalán nem biztos, hogy bármi látványos fog történni aznap (a napfogyatkozáson kívül), inkább azért kell odafigyelnünk, mert a Szentírás sok próféciája hívja fel a figyelmünket, hogy az idők végén "lesznek jelek az égen". Igaz, eddig is voltak, de egyrészt ez egy nagy egybeesés a vérholdak sorozatával, másrészt egy olyan esemény, amely az emberiség életében egyszeri, és az említett szempontok miatt különösen egyedi jelenség lesz. Egyszerűen, Isten óráján lesz egy olyan jelzés, ami jó, ha nem kerüli el a figyelmünket.

A március 20-i különleges napfogyatkozás magyar idő szerint délelőtt 11:18-kor lesz az Északi-sarkon, és két percig fog tartani.

Forrás: Breaking Christian News
Magyar nyelvű összegfoglaló: Országh György - gyurinaploja.blogspot.com