2014. július 10., csütörtök

Tanító próféciák

TANÍTÓ PRÓFÉCIÁK

Bármennyire furcsa, a próféciák többfélék lehetnek.

Ahogy Dávid zsoltárainál is láthatjuk, illetve a többi zsoltárszerzőnél is, van közöttük olyan, amelyikhez kifejezetten az van odaírva, hogy tanító miktám, vagy Dávid tanítása, stb. Emellett viszont voltak más prófétikus zsoltárok is, amelyekhez nem ez a felirat került, noha tanulni lehet azokból is.

Ahogy Pál is írja az Újszövetségben, a prófécia épülésre, buzdításra és vigasztalásra van. Ezeket a tulajdonságokat szoktam megtalálni napról napra Bill Burns és Marsha Burns próféciáiban. Napról napra ad valami hasznosat (valami építőt, buzdítót, vigasztalót), ami mindenkinek jól jön, ha Jézust követve igyekszik élni az életét.

Emellett azt is észrevettem, hogy rendszeresen láthatunk bennük olyan üzeneteket, amikből tanulni lehet
, és nagyon nagy segítséget jelenthetnek azoknak is, akik még újak az Úrban, vagy azoknak, akik talán régebben jöttek az Úrhoz, de nem volt lehetőségük megerősödni, felépülni, illetve akik az élet (vagy akár a kereszténység) zűrzavaros körülményei közepette összezavarodtak, sok fájdalmat szenvedtek el, és úgy kell nekik egy-egy ilyen prófécia, mint egy falat kenyér. Mivel nem mindenki van körülvéve segítő, szeretetteljes keresztény közösséggel, ez különösen fontos számukra is. Mindezeket az évek óta kapott visszajelzésekből is rendszeresen látom-hallom.

Már ezek a megfigyelések is elegendőek lennének ahhoz, hogy azt mondjam, ennek a házaspárnak a próféciái nagyon hasznosak Krisztus teste számára, viszont ami talán a „hab a tortán”, sok emberről tudok, akiknek napi szinten telitalálatként szólnak ezek a napi üzenetek. (Én is egy vagyok közülük…)

Ne essék félreértés: nem mások próféciáiból kell szellemileg életben maradnunk, vagy folyamatos vezetést kapnunk az Úrtól. Viszont tudjuk a Szentírásból, hogy az Úr az Újszövetségi körülmények között is használja mások által adott üzeneteit arra, hogy megerősítsen egy jó döntést, vagy amit már megmutatott az embernek. Mivel az Úr halk és szelíd hangon szól általában hozzánk, miközben a világ, a körülményeink, vagy a saját nyugtalan gondolataink, netalán kívánságaink elhomályosítják az Úrtól hallott szavakat, vagy a szívünkbe adott képeket, esetleg mások ellenkező meggyőződése és befolyása esetén, az Úr segítségképpen szokta használni a prófétai üzeneteket. Van olyan, hogy egyszerűen a kijelentett Szó segítségével elhatol a szívünkbe, a bensőnkbe, és gyógyít, helyreállít, megszabadít, megerősít… Vagy éppen a megtisztulásunkhoz ad segítséget. Emlékeztethet korábbi dolgokra, és mint reflektorral világít rá arra, amit most szükséges újra meglátnunk… (Példák: Agabusz szolgálata az antiókhiai gyülekezet felé, illetve személyesen Pál küldetésében; valamint az Úr üzenetei János által a tizenkét gyülekezetnek és adott egyéneknek is, a Jelenésekben.)

Akár erőtlen és sebzett az ember, akár erős harcos, csak éppen a harc hevében jól jön neki a segítség, vagy új lépések, döntések előtt áll: az Úr rendkívül színes módon tudja használni a próféták szolgálatát, ma is, számodra is, és a körülötted levők számára is.

Még egy kérdés, ami fel szokott merülni: hogy lehet igaz ennyi ember számára ugyanaz? A válaszhoz fontos tudnunk, hogy nem a mi szemünkkel kell szemlélni, hanem az Úr szemeivel, ahhoz, hogy ezt megértsük. Gyakorlati szinten az életünk nagyon különböző. Még a problémáink is eltérnek, viszont ha felülről látnád az egész Krisztus testét, azt látnád, hogy egy hatalmas szellemi folyamat részei vagyunk, és az Úr úgy adja a kijelentéseit, hogy rámutasson az egész test számára az aktuális szellemi történések fő vonulatára. Habár a részletek eltérnek az életünkben, és a személyes életünkre az Úrtól közvetlenül kell vezetést kapnunk (ezt meg is erősítik rendszeresen Marsha és Bill próféciái), a mennyei látással több dologban is hasznos munkát végez az Úr.

Vannak ezen kívül gyülekezeti szinten, vagy városi, országos, vagy más szinten adott kijelentései az Úrnak, amit az ő prófétái ugyanúgy továbbadnak, és érdemes részesülni a szolgálatukból, mint ahogy Marsha és Bill szolgálatából is.

Jézus, a jó Pásztor személyesen is beszél hozzánk, ugyanakkor a nyáj egészéhez, vagy egyes csoportjaihoz is. Ő bölcs pásztor, és az ő hangját felismerjük. Az idegentől elfutunk, a jó Pásztorunkhoz pedig ragaszkodunk.

Országh György
2014-06-27