2014. május 21., szerda

Medvék Észak-Magyarországon

Újra Észak-Magyarország. A Magyarországról rég eltűnt barna medvék az Origo mai cikke szerint itt jelennek meg újra sűrűbben, ezek Szlovákiából jönnek át, az egyik fő oka ennek a viharok pusztítása a Tátrában, tehát a természetes élőhelyükről kellett elvonulniuk. A napokban (május 10-én) orvvadászok le is lőttek egyet Salgótarján mellett (Nógrád megye). A cikk igyekszik egy megnyugtató hangnemet megütni, és én sem akarom fölöslegesen felkorbácsolni az érzelmeket, de ha elolvassuk, úgy gondolom látni lehet, hogy ez a nyugodt helyzet csak most tűnik biztosnak. A bocsait féltő medve, vagy a támadást érzékelő már agresszív is lehet. Azt írják, ha az erdőben kirándulók a kijelölt turista-ösvényen maradnak, akkor nem lehet baj. Lehet, hogy ezt megnyugtatásnak szánták, nekem nem tűnik annak.

De miért lényeges egy ilyen hír? Fontos, hogy ne csak a természetes szemünkkel szemléljük az eseményeket. Sokszor fokozatosan történnek a dolgok. Ha a Szlovákia hegységeiben élő medvéknek csak a töredékrésze indul el Magyarországra, akkor is elég sok olyanról beszélünk már, akik új helyet keresgélnek itt maguknak. Úgy gondolom, hogy ezek az apró jelek figyelmeztetésül vannak, hogy tudhassuk, mire lehet számítani. A természetben felborult a rend, még jobban, mint eddig, és ez nem a természetben indult el, hanem a természetfölötti területen.

A természetfölöttiben a bűnök és a gonoszság elterjedésével borul fel a rend. Isten uralma igazság, békesség és öröm. Ez egy megnyugtató rendet jelent, ahol boldog lehet mindenki. Minél távolabb állunk ettől, annál jobban gerjesztjük a következményeket, amelyeket nem Isten tervel ki és küld ellenünk, hanem mi magunk okozzuk, az ördög különböző erőinek megnyitva a kapukat, aki rendetlenséget csinál, és azért jött, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Csak Isten útmutatásainak engedve tudunk kimászni a fokozódó bajokból. Ezekről volt már szó korábban, és lesz is. De most látnunk kell, hogy Magyarország északi részén apránként elindult valami, ami nagyobb bajokat produkál a jövőben, és feltűnő lesz a különbség az ország többi részéhez képest, különösen a Dunántúlhoz képest. Az eddigi különbségek még nagyobbak lesznek az eszkalálódó és egymással összekapcsolódó különböző problémák fokozódása miatt.

Amikor Észak-Magyarországról beszélek, akkor nem csak a hivatalosan ide számított három megyét értem alatta (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén), hanem folytatólagosan Magyarország északkeleti részén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is.

Végezetül idemásolom az Origó cikkében is megjelent ábrát, ahol a környező országok medvepopulációját is kimutatják. A Szlovákián kívüli többi országban élők túl messze vannak, de északról továbbra is kérdéses, mennyit várhatunk.
A színes foltok a barnamedve populációk helyét jelölik.
Ukrajnában nem mutatja, de csak azért, mert a térkép csak
Közép- és Dél-Európára vonatkozik (Forrás: Origo/European Commission)
Érdemes elgondolkodni: ha elkezdenek átvándorolni, hol nem tudnak átmenni? Például a Dunán. A Dunántúl területe hosszútávon nagyobb biztonságot fog jelenteni, és nem csak a természeti problémák terén. Egy szellemi párhuzam a mostani hírhez: a "nagy medve" (Oroszország) által gerjesztett problémák, amik Ukrajnában jelentkeznek, hatással vannak a mi országunkra is. Továbbra is érdemes lesz megfigyelni: a közvetett hatások az északi-északkeleti régióban fognak a későbbiekben váratlan eseményekben megnyilvánulni, amik a hétköznapi élet nyugalmát, biztonságát jelentősebben meg fogják zavarni, miközben például a Dunántúlon élők ebből nem sokat fognak érzékelni. Ennek is van egy folyamata a láthatatlan világban, és ennek egy természeti előjele, hogy a medvék elindultak erre a területre, de természetesen nem csupán erre gondolok.

Ahogy az előbb írtam, kérlek jegyezzétek meg: a Dunántúl területe hosszútávon nagyobb biztonságot fog jelenteni, és nem csak a természeti problémák területén. Északon a később kialakuló helyzet miatt, biztonsági okokból a szabad mozgást is korlátozni fogják, a lakosság biztonsága érdekében, akár a kijárási tilalomhoz közelítő állapotot, időszakokat is bejelenthetnek Magyarország északi-északkeleti területein, városaiban. Az én városom, Miskolc is számíthat ilyenre a későbbiekben, ezt újra és újra érzékelem. Hiszem, hogy ezekkel kapcsolatban a kellő időben Isten Szelleme részleteket is ki fog jelenteni, ahol és amennyire szükséges. Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Szent Szellem.

Legyetek erős szívűek, keressétek Isten orcáját, bízzatok benne, engedjetek az Úrnak, járjatok Jézus tanításai szerint, és figyeljetek, mert Ő végig biztonságban akar vezetni benneteket. Ő a mi Pásztorunk, aki az életét is odaadta értünk. Engedjük, hogy az Ő tökéletes akarata és uralma érvényesüljön minden téren.

Igaz, hogy az igazak imáira odafigyel az Úr,
de az igazaknak is oda kell figyelni az Úrra.

Országh György