2013. december 8., vasárnap

Az egyén értéke

A Nagy Küldetés, 49. hét

Az egyén értéke

Rick Joyner
Word for the Week / Heti Üzenet

Van egy általános kegyelem, amit Isten mindenkinek megad, még azoknak is, akik nem ismerik el Őt. Ezek a természetes adottságaink, amelyek attól függetlenül, hogy elismerjük-e Őt, vagy sem, Istentől származnak. Ez az általános kegyelem egyéni és közösségi szinten is létezik. Vannak olyan királysági alapelvek, amelyeket pogány nemzetek is tudnak alkalmazni, és ezek áldást hoznak az életükbe, még úgy is, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy honnan származnak ezek az áldások. Vissza lehet követni egy civilizáció fejlődését egészen addig a pontig, ahol elfogadtak bizonyos királysági alapelveket.

A legfőbb királysági alapelv a szeretet. A legfőbb gazdasági alapelv is a szeretet. Szeretnél olyan vállakozást indítani, ami nem mond csődöt? "A szeretet soha nem mond csődöt." (az angol Bibliafordítások alapján az 1 Korinthus 13:8 - a ford.) Amilyen mértékben alkalmazod a szeretetet a vállalkozásodban, olyan mértékben nem fogsz tudni csődöt mondani. Ez általában a terméked vagy a szolgáltatásod szeretetével kezdődik. Aztán szeresd az ügyfeleidet azzal, hogy mindig helyesen bánsz velük - igazságosan és pártatlan jogossággal, ami Isten trónjának, azaz királyságának a két fundamentális alapelve. Ha szereted a felebarátaidat, ami a szomszéd vállalkozásokat is jelenti (a "felebarát" és a "szomszéd" angolul ugyanaz a szó - a ford.), akkor egy olyan légkör megteremtésében fogsz segíteni, ami másokat is vonzani fog, neked pedig jól fog menni az üzlet.

A szeretet tehát a legerőteljesebb gazdasági alapelv, és a szeretet személyes szinten működik. Vajon örülnél annak, ha a házastársad azt mondaná, hogy azért szeret téged, mert ez egy általános, mindenkire vonatkozó törvény? Akár tetszik, akár nem, akár hiszed, akár nem, az ember mindig is jobban fogja szeretni a saját gyermekét a szomszéd gyermekeinél, noha a szomszéd gyermekeit is szeretni tudod. Ugyanígy, a társadalom számára legnagyobb áldást jelentő családok mindig azok, amelyek a legerősebb családok, és ezek értelemszerűen a legerősebb és legnagyobb biztonságérzettel rendelkező egyénekből állnak.

Amerika azért volt egyedi, és ebből fakadóan kivételes nemzet, mert elsősorban az egyének nagyrabecsülésére és védelmére épült. Miközben megvolt ez az elkötelezettség az egyén értéke iránt, volt egy nyilvánvaló igény arra is, hogy legyen egy állam, legyenek törvények és határok. Az volt a legfőbb szempont, hogy a legfőbb dolgot tudták a legfőbb dologként kezelni - ami az egyén értékével kezdődik, a közösség jóléte pedig ettől függött.

Ez egy alapvető királysági elv. Senki sem fog amiatt üdvözülni, hogy a szülei ismerik az Urat. Ma is vannak olyan nemzetek, ahol az emberek többsége azt gondolja, hogy üdvösségük van, mivel egy "keresztény nemzet" állampolgárai. Ezek az emberek szomorú tévedés áldozatai.

Nem azért fogsz üdvözülni, mert a nemzeted, vagy akár a családod az Urat szolgálta. Mindegyikünk Őt kell, hogy szolgálja. Mindegyikünknek újjá kell születnie, és mindegyikünk személyes felelőssége szeretni az Urat és a többi embert, és felelősek vagyunk a tetteinkért. Ahogy egyre érettebbé válunk ebben a személyes felelősségérzetben, áldássá válunk mások számára is. Minél érettebbek vagyunk, annál több áldást hordozunk. De ez mindengyikünknél személyesen kezdődik el. Az egyénekkel kezdődik.

- - -
Forrás: MorningStar Ministries - Rick Joyner - Word for the Week - The Value of the Individual
Fordítás: Országh György