2013. július 2., kedd

Kenya: Obama tartsa tiszteletben Istenfélő kultúrájukat

Kenya vezető politikusa arra kéri Obamát, hogy tartsa tiszteletben országa Istenfélő kultúráját

William Ruto, kenyai alelnök
(Fotó: BCN)
William Ruto kenyai alelnök vasárnap arra sürgette Barack Obama amerikai elnököt, hogy tartsa tiszteletben Kenya kultúráját, és arról beszélt, hogy nem fognak szakítani azzal a hagyományukkal, hogy elítélik az azonos neműek közötti házasságot. Ruto azt is elmondta, hogy Kenya kész együttműködni más szuverén, Istenfélő nemzetekkel. "Senkinek sem kell kényelmetlenül éreznie magát Kenya nemzetének Istenfélő álláspontja miatt", mondta a kenyai alelnök. "Obama elnöknek van hatalma, de mi Istenben bízunk, ahogy meg van írva a Bibliában, hogy átkozott az az ember, aki emberbe veti bizodalmát."

A nyilatkozat előzménye az volt, hogy Obama Szenegálban tett látogatása során egy sajtótájékoztatón ítélte el a homoszexuálisokkal szembeni diszkriminációt. Szenegál elnöke, Macky Sall, szintén visszautasította Obama szavait.

Míg az Egyesült Államokban a legfelsőbb bíróság nemrég megváltoztatta a házasságot védő törvényt, addig Szenegálban, csak úgy mint Kenyában, az azonos neműek közötti szex bűncselekménynek számít. A szenegáli lakosság 96 %-a, valamint a kenyai lakosság 90 %-a szintén helyteleníti a homoszexualitást.
- - -
Magyar nyelvű hírösszefoglaló: Országh György
Források: BCN, U.S. News