2013. május 29., szerda

A Menny Királyságának a tanítványai

A Menny Királyságának a tanítványai
A Nagy Küldetés, 22. rész

2013., 22. hét
Rick Joyner
Word for the Week / Heti Üzenet

Vannak, akik emberek tanítványaivá válnak; vannak, akik egy bizonyos mozgalom, egyház, vagy egy tantétel tanítványai lettek. Abban az igeversben, amit a tanítvánnyá váló írástudókkal kapcsolatban tanulmányoztunk, Jézus konkrétan kijelentette, hogy ezek az emberek "a menny királyságának" a tanítványaivá válnak (lásd Máté 13:52). Egyértelműen kihangsúlyozta, hogy ők nem földi emberek vagy földi dolgok tanítványaivá kell, hogy váljanak, hanem az Ő mennyei királyságának a tanítványaivá.

Pál apostol a menny királysága tanítványainak egyik jó példája. A saját korában ő volt az egyik legtanultabb ember. Izrael egyik legnagyobb becsben tartott tanítójának a tanítványa volt, Gamálielé. Az intellektuális elithez tartozott. Egy időre azonban ez vezette közvetlen összeütközésbe azzal az Istennel, akiről azt gondolta, hogy éppen Őt szolgálja, és ekkor lett az Ő igazságának a vehemens üldözője. Ide vezet, ha valaki emberek tanítványa, vagy valamelyik felekezeté. Majd megtörténik a világ talán leghíresebb és legdrámaibb megtérése, és Pálból az evangélium egyik legerőteljesebb harcosa lesz, azé az evangéliumé, amit éppen előtte akart elpusztítani. Hogy történhetett ez?

Természetesen tudjuk, hogy az Úr megjelent Pálnak a damaszkuszi úton, ami nem mindenkivel történik meg. Mégis van Pál megtérésének egy olyan szelete, ami mindenkivel meg kell, hogy történjen, aki a menny királyságának a tanítványa szeretne lenni - Pálnak természetes szinten meg kellett vakulnia, hogy szellemben láthasson.

Nem a tanulás ellen beszélek, vagy akár a természetes szinten történő tanulás ellen. Pál korábbi tanulmányainak egyes oldalai, akár a filozófia, akár más tudományágak terén, később segítséget jelentettek neki az evangélium megértésében és előmozdításában. Előbb azonban meg kellett tanulnia, hogy a természetes dolgokat szellemi szemmel nézze, és ne természetes szemmel nézze a szellemi dolgokat. Ez a kulcs ahhoz, hogy valaki a menny királyságának a tanítványa lehessen.

Szellemi szemmel látni a természetes dolgokat, ahelyett, hogy megpróbálnánk természetes szemmel látni a szellemi dolgokat, kulcsfontosságú, ahogy ezt az 1 Korinthus 2:14-15 is mondja:
Lelki ember azonban nem fogadja el Isten Szellemének dolgait, mert azok ostobaságok neki; sőt, fel sem ismerheti őket, mert azok csak szellemileg vizsgálhatók ki!
A szellemi ember mindent kivizsgál, ő maga azonban senki vizsgálata alá nem esik.
Bármely keresztény számára, aki Krisztusban fejlődik, ez a tényező jelenti az egyik fő akadályt. Kevesen élték át, és még kevesebben értették meg, hogy szükséges átélni a Pál által is megtapasztalt átalakulást, hogy a menny királyságának a perspektívájából láthassunk mindent, és nem földi, természetes nézőpontból. Nos, hogyan tud megtörténni ez az átalakulás az életünkben?

Istennek le kellett dönteni a lóról Pált ahhoz, hogy áttörje azt, ami valójában a vakságát okozta. Istennek mindannyiunkkal meg kell tennie ezt, viszont nem kell ugyanolyan drasztikusan történnie, mint amilyen Pálnál volt, ahhoz, hogy mi is elérjük a végcélt. Jobb lenne, ha azt tennénk, amit azoknak a többsége szokott tenni, akik elérik a célt - ők megalázzák magukat, hogy ne az Úrnak kelljen megaláznia őket. Tudjuk jól, hogy mi is meg tudjuk ítélni magunkat, és akkor az Úrnak már nem szükséges megtennie ugyanezt velünk.

Pál nem azonnal kapta meg a szellemi látást, miután visszakapta a természetes látását. A saját bizonyságtételéből tudjuk, hogy tizenegy és tizennégy év közötti időszakot töltött ezután a pusztában. Majd miután megkapta a küldetését az apostoli szolgálatra, az átalakulás tovább folytatódott. Az egész szolgálatán átívelő, nagy volumenű, folyamatos változást látunk benne. Nagyon valószínű, hogy mindenkinek élethosszig tartó folyamatra van szükség ehhez, és ezért kell, hogy a menny királyságának a tanítványai maradjunk egész életünkre.

Talán Pálnak, aki ennyire el volt mélyülve a természetes ismeretek és képzettség terén, nagyobb megrázkódtatásra és szigorúbb fegyelmezésre volt szüksége, mint másoknak, ahhoz, hogy átmenjen ezen az átalakuláson. Vannak olyanok, akiknek láthatóan "természetesebb" hajlamuk van arra, hogy szellemiek legyenek, és hozzászokjanak a szellemi nézőpontból való látáshoz. Itt az a lényeg, hogy muszáj átmennünk ezen az átalakuláson, és jelenleg még nagyon kevesen vannak, akik át is élik ezt. Ezért kell "a menny királyságának a tanítványaivá" lennünk, és nem a földieknek a tanítványaivá.

Jövő héten a királyság kulcsáról lesz szó.

- - -
Fordítás: Országh György
Forrás: MorningStar Ministries - Disciples of the Kingdom of Heaven - The Great Commission, Part 22
URL: http://www.morningstarministries.org/resources/word-week/2013/disciples-kingdom-heaven-great-commission-part-22