2013. február 26., kedd

Isten Igéjének a fundamentális tekintélye

A Messiás Jézus vérével kapcsolatos felfedezéseket támadások érik. (Erről a felfedezésről itt olvashattok, illetve láthattok egy rövid videót) Nem véletlen, hiszen ez a felfedezés szokatlan. Mégis azt a célt szolgálja, hogy a többi tudományos eredménnyel együtt egyre több tárgyi bizonyítékot tár fel Isten az emberiség számára a Biblia igazságáról. A Biblia igazságait fogjuk megnézni ezzel a sokak figyelmét felkeltő témával kapcsolatban.

De mi is a probléma egyesek szerint?


Akik ezt támadják az interneten, mégis azt állítják, hogy a vérlelet laboratóriumi vizsgálata olyan következtetéseket von maga után miszerint Jézus nem lett volna valóságos ember, miközben tudjuk a Szentírás tanítását, hogy Jézus valódi emberré lett. Akik problémásnak látják a felfedezést, óvva intenek az állítólagos "eretnekségtől", és felhívják a figyelmet, hogy a keresztények vessék alá magukat az Írott Ige tekintélyének.

Állításuk szerint azért tévtanítás a felfedezés és a laborvizsgálat eredménye, mert Jézus vérében a szokásos 46 kromoszóma helyett 24 található. Ha az ember nem biológus, akkor is meg tudja érteni az alapvető információkat, ezért röviden összefoglalom, amennyire tudom, laikus nyelven: 23 kromoszómát örököl mindenki az apjától is és 23-at az anyjától is. Az összesen 46. A Ron Wyatt által talált vérmintában csak az anyai kromoszómák voltak meg teljes számban, (a 23-ból egy kromoszóma az "ivari" kromoszóma, tehát mindig 22+1), míg az apai kromoszómák hiányoztak, csupán egyetlen egy volt található belőlük: az ivari kromoszóma (Ezért van összesen 24 kromoszóma a vérmintában). Így a két ivari kromoszóma (az anyai és az apai) együtt meghatározta Jézus nemét (férfi), viszont a többi kromoszóma apai ágon nincs a vérében. Tehát a laboratóriumi eredmény azt támasztja alá, hogy Jézus származása szerint egyrészt ember volt (anyai ágon), másrészt pedig apai ágon nem volt emberi származású. Valóban nem: mert Isten. Egyszerre mind a kettő. A kritikusok szerint viszont az, hogy Jézus valóságosan emberré lett, azt kell hogy jelentse, hogy a szokásos 46 kromoszómája is kellett hogy legyen. Ezért nem fogadják el ezt a vizsgálati eredményt, illetve annak következtetéseit, és tartják eretnekségnek.

Ez komoly kérdés, és sok keresztény gondolkodását mozgatja meg. Az ilyen figyelmeztetések, amik az Ige tekintélyét hangsúlyozzák, és a tudományos eredmény következtetéseit eretnekségnek tartják, természetesen a kételyeket szaporítják sok hívőben. Mivel az Efézus 4 szerint a szolgálatra adott embereknek az a dolguk, hogy építsék Krisztus testét, ezért ebben akarok most segíteni.

Miközben a megfogalmazott kritikában nem idéznek egyetlen igehelyet sem (noha az ige tekintélyére hívják fel a figyelmet), nekünk az a dolgunk, hogy Isten Igéje alapján vizsgáljunk meg mindent, és az Igében olvasható igazságnak vessük alá magunkat. Tegyük ezt - és ezt szeretném tenni én is itt és most, amit szeretnék elétek tárni:

Néhány igehely, ami arról beszél, hogy Jézus valóban emberré lett:

Mivel tehát a gyermekek testből és vérből valók, Ő is hasonlatosképpen részese lett azoknak, hogy a halál által megsemmisítse azt, akinek hatalma volt a halálon, tudniillik az ördögöt, És megszabadítsa azokat, akik a haláltól való félelem miatt teljes életükben rabok voltak. Mert nyilván nem angyalok formáját öltötte magára, hanem az Ábrahám magváét. Annakokáért mindenestől fogva hasonlatosnak kellett lennie az atyafiakhoz, hogy könyörülő és hű főpap lehessen az Isten előtt való dolgokban, hogy engesztelést szerezzen a nép bűneiért. Mivel Ő maga is megkísértetett a szenvedésekkel, segíthet azokon, akik megkísértetnek. (Zsid 2:14-18 KSZE)
Mivel Jézus emberré lett, és nem angyalként jött el, ezért tudott megszabadítani bennünket, és ezért tud együttérző, könyörülő főpap lenni. Mit mond a Zsidókhoz írt levél, hogyan lett emberré? "Hasonlatosképpen": ahogy a "gyermekek", akiket meg akart váltani, testből és vérből valók, ő is testből és vérből való lett. Még ha nem is szokásos módon, de testből és vérből való származása lett, anyai ágon, Mária által. Egyébként a Ron Wyatt által talált leletek sem szólnak másról. A Jézus testéből kifolyt vért vizsgálta meg. Tehát test és vér. Emberré lett a Krisztus, és ezt semmi nem is tagadja a felfedezésben, sőt, épp hogy megerősíti.

Mégsem szokásos ember volt Jézus, mivel nem is szokásos módon született. Nem szokásos a származása, ahogy ezt a Szentírás egyértelműen elénk tárja:
Ezért ád jelt néktek az Úr maga: Ímé, a szűz fogan méhében, és szül fiat, s nevezi Őt Immánuelnek (Ésaiás 7:14)
Ez az egyik legmeghatározóbb Messiás-prófécia. De hogyan teljesedett be?
Monda pedig Mária az angyalnak: Mimódon lesz ez, holott én férfit nem ismerek? És felelvén az angyal, monda néki: A Szent Szellem száll tereád, és a Magasságosnak ereje árnyékoz be téged; azért aki születik is szentnek hivatik, Isten Fiának. (Lukács 1:34-35)
Jézus nem szokásos emberi fogantatás által született, hanem Isten Szent Szelleme, illetve ereje termékenyítette meg Máriát. Ezért Jézus származásából adódó identitása: Isten Fia. Istentől származik, noha embertől is származik. Ezzel tisztában van mindenki, aki hisz az evangéliumban és ismeri is az evangéliumot, a Szentírás alapvető tanítását.

Jézus identitása kettős: Isten az apja, és test szerint Mária az anyja. Örömmel értesültem róla, hogy ezt támasztja alá a vérlelet is: apai vonalon emberi kromoszóma, a nemiséget meghatározó egyetlen "ivari" kromoszómán kívül, nem található benne. És ez így van rendjén. Viszont anyai vonalon megtalálható benne az összes kromoszóma. És ez így van rendjén.

A Szentírás nem azt "írja elő", hogy a "szokásos" 23 apai kromoszómának kellene lennie a Messiásban, hanem éppen hogy azt támasztja alá, hogy az apai származása nem emberi. Viszont anyai ágon ember lett - valóságos ember (testből és vérből való), és ezt a két bibliai tényt együtt bizonyítja a Ron Wyatt leletén végzett laboratóriumi vérvizsgálat.

Minden ilyen helyzetben segítségünkre van a Szentírás, és annak becsületes tanulmányozása. Arra intek mindenkit szeretettel, hogy fordítsa el a fülét a hiábavalóságoktól, a Szentírást nem kellő istenfélelemmel forgató emberek beszédeitől, üzeneteitől, amelyekkel rendszeresen megbolygatják az emberek bibliai hitét - és ehelyett azzal foglalkozzatok, ami épít. Vannak jó szolgálatok, remélem találtok a saját gyülekezetetekben, vagy a környezetetekben, vagy ha nem találtatok még, akkor olyanok figyelemmel követését javaslom, ahol az, hogy "Jézus Krisztus a fundamentum", nem csak egy hangzatos szólam, hanem valóban Krisztus fundamentális tanításai, beszédei, az evangéliumok beszámolói, és az azokra épülő igei tanítások szerint folyik a szellemi építkezés az istenfélő életben és Isten szolgálatában.