2013. február 3., vasárnap

Fogy az idő

Fontosnak tartom, hogy istenfélelemmel bánjunk az idővel, mint Istentől kapott lehetőséggel. A zsoltáros sem véletlenül írta, hogy "Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk." (Zsoltárok 90:12) Vannak olyan dolgok, amik segítenek ebben, és olyan dolgok is, amik csak elterelik a figyelmünket az Úrtól kapott feladatainkról. Az egyik hasznos dolog az Idők Jelei weboldala.

Miért tartom fontosnak az Idők Jelei cikkeit, és összességében a munkáját?

Ha böngésztetek már az Idők Jelei weboldalán (idokjelei.hu), akkor láthatjátok, hogy van néhány fő témakör, ami köré csoportosulnak a cikkek. Az egyik fő témakör a közel-keleti helyzettel, vagyis Izraellel és a környező országokkal, a rendszeresen fellángoló konfliktusokkal kapcsolatos. A másik a világgazdaság, a pénzvilág helyzete. Ezzel szorosan összefügg a globális világkormány felé haladó lépések témája, például a totális kontroll kiépítése. Néha ezt a két utóbbi témát egy cikken belül láthatjuk, például a fenevad bélyegét előkészítő beültethető mikrochipekről és hasonlókról szóló cikkeikben.

Azért hívom fel a figyelmet ezekre a cikkekre és az egész weboldal munkájára, mert ezekkel a rendszeres aktuális információkkal sokat segítenek abban, hogy láthassuk: hol tartunk a végidők "térképén", a korszak lezárulására utaló próféciák beteljesülésének az útján. Ezek a témakörök erőteljesen megjelennek a végidők próféciáiban is. Különösen azért jók a weboldal cikkei, mert bibliai szemszögből nézik és értékelik az eseményeket. Külön tanulmányok is találhatók a menüben, amik a Szentírás kapcsolódó igazságait fejtik ki, néha konkrétan a cikkek is tartalmazzák a hivatkozó linket egy-egy odakapcsolódó tanulmányhoz.

A végidők jelei nem azt a célt szolgálják, hogy félelmet keltsenek bennünk, hanem hogy a Szentírás kijelentéseivel és vigasztalásával párosítva a nappal fiaiként járjunk.

Erről beszél Pál a thesszalonikai hívőknek:

Az időkről és időszakokról pedig, atyámfiai, nem szükséges írnom néktek;
Mert igen jól tudjátok ti magatok, hogy az Úrnak napja úgy jön el, mint a tolvaj éjjel.

Mert amikor ezt mondják: Békesség és biztonság, akkor hirtelen veszedelem tör rájuk, mint a szülési fájdalom a terhes asszonyra; és semmiképpen meg nem menekednek.
De ti, atyámfiai, nem vagytok sötétségben, hogy az a nap tolvaj módra lephetne meg titeket.
Ti mindnyájan világosság fiai vagytok és nappal fiai; nem vagyunk az éjszakáé, sem a sötétségé!
(1 Thes 5:1-5)


Ennek az ideje, amit itt ír Pál, nagyon közel van már, ezt láthatjuk azokból a hírösszefoglalókból, amit az Idők Jelei stábja tár elénk, és amit a világi média nem ennyire egyértelműen mutat be. A világi média, beállítottságától függően kisebb vagy nagyobb mértékben, inkább csak azt tudja elérni, hogy az emberek egyszer csak meglepődnek az Úr napjának az eljövetelén, felkészületlenül éri őket. Mi viszont a nappal fiai vagyunk, és nem érhet meglepetésként bennünket az a nap. Ebben az esetben viszont ez a felszólítás szól nekünk, a következő igeverstől kezdődően:

Tehát nehogy elszunnyadjunk, mint a többiek, hanem legyünk éberek és józanok.
Mert akik alusznak, éjjel alusznak; és akik részegek, éjjel részegednek le.

Mi azonban, akik nappaliak vagyunk, legyünk éberek, felöltözvén a hitnek és szeretetnek mellvasába, és sisak gyanánt az üdvösségnek reménységébe.
Mert nem haragra rendelt minket az Isten, hanem arra, hogy üdvösséget nyerjünk a mi Urunk Jézus Krisztus által,
Aki meghalt érettünk, hogy akár ébren vagyunk, akár alszunk, együtt éljünk Ővele.
(v.6-10)


A legfontosabb dolgaink
Fontos tehát tudni ezekről az információkról, és még fontosabb, hogy ne egy torz szemüvegen, vagy akár a világ torz szemléletén keresztül lássuk ezeket, hanem úgy, hogy mind inkább felbuzduljunk, tudva, hogy az Úr eljövetele egyre közelebb van. A legfontosabb dolgaink: a hit és a szeretet védelmezze a mellkasunkat, a szívünket, mint egy páncél. Ha nem ilyen szilárd a Krisztusban való hitünk, és az általa bemutatott és tanított szeretet az életünkben, akkor bármikor életveszélyes sérüléseket kaphatunk - és az ördög erről gondoskodni is fog. Ugyanilyen fontos, hogy stabil legyen az üdvösségben való bizonyosságunk, mint egy harci sisak.

Sajnos az utóbbi napokban is vannak olyan keresztények, akik lekicsinylik a keresztények közötti szeretetet, vagy Isten végtelen szeretetét, sőt egyenesen kigúnyolják. Az a szándékuk, hogy a szeretettel ellentétben próbálják felhívni a figyelmet a szentségre. A szentség valóban létfontosságú feltétele annak, hogy megláthassuk az Urat, de soha nem fog ellenkezni a szeretettel - Istennek a Jézus által megismert szeretetével, és a Jézus által tanított atyafiúi, odaadó, sőt önfeláldozó szeretettel, ami nélkül a Jézus imájában kért egység nem valósul meg (ld. János 17). Az a helyzet, hogy nem véletlen, hogy ennek a jelenségnek lehetünk a szem- és fültanúi. Maga Jézus prófétálta meg, hogy az idők végén a szeretet sokakban meghidegül, és egymás elárulására is készek lesznek ezek az emberek. (ld. Máté 24:9-13)

Vegyük észre, hogy az egyik kulcsfontosságú felelősségünk a végidőkben, ha józanok és éberek akarunk maradni, a szeretet őrzése, követése, buzgó megélése, valamint az üdvösség bizonyosságának és a hitnek az erősítése. Vegyük észre azt is, hogy épp ezért az ördög részéről ezek talán a legvadabbul támadott területek a hívők életében. Ha nincsenek megerősítve ezek rajtunk, bármikor kiiktathat minket a harcból.

A világ útja és Jézus követőinek az útja
Ez a világ abba az irányba tart, hogy egy félelemre épülő totális világméretű kontroll rendszer vegye át az irányítást. Ez érinti a pénzvilágot is, és megmutatkozik a közel-keleti konfliktusban is, amikor a nemzetek körülveszik Jeruzsálemet, és Isten minden ígérete beteljesül - az ítéletek is, és a szabadítása is. (Lásd Jelenések 11-13 fejezetek) Ezekről máskor lesz szó részletesebben. Mindenesetre az ebben való eligazodásban segítenek az Idők Jelei szerzői. Vegyük észre, hogy merre tart a világ, és hogy nekünk mennyivel inkább egy másik rendszer szerint, Isten királyságának a vonzásában kell élnünk: Isten mérhetetlen szeretetében és a Szent Szellem szabadságában megmaradva Jézus tanításainak az útján.

Így folytatja Pál:

Vigasztaljátok azért egymást, és építse egyik a másikat, amiképpen cselekszitek is. 
Kérünk továbbá titeket atyámfiai, hogy becsüljétek azokat, akik fáradoznak közöttetek, és elöljáróitok az Úrban, és intenek titeket; 

És az ő munkájukért viseltessetek irántuk megkülönböztetett szeretettel. Egymással békességben éljetek. 
Kérünk továbbá titeket, atyámfiai, intsétek a rendetleneket, bátorítsátok a kishitűeket, gyámolítsátok az erőtleneket, türelmesek legyetek mindenki iránt. 
Vigyázzatok, hogy senki senkinek rosszért rosszal ne fizessen; hanem mindenkor jóra törekedjetek úgy egymás iránt, mint mindenki iránt.
(v.11-15)


Fogy az idő. Legyünk rajta, hogy mi kerüljük az ördög ravasz terveit, ne egymással háborúzzunk (még ha vannak is olyanok, akik az "igaz" és a "hamis" egyház közötti háborúról beszélnek), hiszen Pál egyértelműen leírta: Nem test és vér ellen van tusakodásunk! Minden olyan harc, ami emberek ellen folyik, hamis, az ördög ravasz terveinek a része. (Lásd Efézus 6:11-12) Az igazság és a hamisság szembenállását nem lehet emberek közötti harcra redukálni. Tudnunk kell, ki az igazi ellenségünk. Inkább figyeljünk oda arra, hogy az Úrban járjunk győzelemben, a Szellem gyümölcse látható legyen az életünkön, az ördög kísértéseinek ellenálljunk, és minden ránk bízott munkát elvégezzünk Isten céljai érdekében: az emberek megmentése és tanítvánnyá tétele érdekében.

Országh György
- - -
Hourglass image courtesy of coward_lion / FreeDigitalPhotos.net