2012. december 12., szerda

Az Úr megfenyíti, akit szeret

A fordító előzetese: Bár tanulnánk Rick Joyner szolgálatából, és nyitottak lennénk a prófétai szemléletre a saját hazánkra nézve is (és az Egyház életére nézve is), de mindezt úgy, hogy a konkrét útmutatásokat is megértsük és továbbadjuk a Szent Szellem bölcsességével, biblikus, kiegyensúlyozott szemlélettel. Ismét az amerikai helyzet a kiinduló pont a cikkben, de megint csak nagyon hasznos, ha tanulunk belőle, hiszen az Úr alapelvei mindenhol ugyanazok - Nála nincs személyválogatás. (O.Gy.)
- - -

Az Úr megfenyíti, akit szeret
Az élet ösvénye, 43. rész

2012, 50. hét
Rick Joyner
Word for the Week / Heti Üzenet

A legutóbbi választások tanulságait figyelve, az egyik jelentős tényező az volt, hogy még több erkölcsi tűzfalon ütöttek rést, miközben Amerika folyamatosan halad azon a lefelé vezető úton, ami az Úr definíciója szerint a "gonoszság". Ő határozottan kijelentette, hogy ez az az út, ami miatt meg fogja ítélni a világot. Semmi kétség: egyre súlyosabb ítélet felé tartunk. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Isten ítélete nem kárhoztatás vagy pusztítás, hanem az Úr fegyelmezése, amiben azokat részesíti, akiket szeret.

Mielőtt az ítéletét elküldi, az Úr rendszerint megszólítja, hívogatja, sőt győzködi a nemzeteket. Amikor már szükségszerű az ítélet, akkor általában olyan kegyelmesen és irgalmasan cselekszi, amennyire csak lehetséges, mindig előnyben részesítve az irgalmat az ítélet felett. Akkor komolyodik a helyzet, ha folyamatosan ellene állunk, és tovább haladunk a rossz úton. Van olyan helyzet, amikor már csak a komoly ítélet használ. Ezután jön az, amikor már nem használ a fenyítés sem, és ezt követi a pusztulás.

Négy fő kiváltó oka van a Szentírásban annak, ha Isten ítélete jön egy országra: 1) az ártatlan vér ontása, 2) az Úr meghatározása szerinti "gonoszság" felé való fordulás, 3) az Úrtól való elfordulás, a bálványok imádása felé, és 4) a lázadás. Vannak ezeken kívül mások is, viszont ezt a négyet nevezi meg a leggyakrabban a Szentírás, és ezek járnak a legsúlyosabb következményekkel. Amerika több mint fél évszázada halad rossz irányba mind a négy szempont szerint - és egyre súlyosabb ítélet alá került azóta. Mégis, mindezidáig csak keveseknek keltették fel a figyelmét az eddig történtek. Nézzük meg röviden ezt a négy tényezőt, és azt, hogy mi lehet Amerika sorsa:

1. ) Ártatlan vér ontása.

Ki lehet ártatlanabb a meg nem született gyermekeknél? Sokan vitatják, hogy az embriót élőnek lehet-e tekinteni, Isten meghatározása viszont az, hogy az élet a vérben van. Ahol vér van, ott élet van, ezért az Ő szemében az embrió már közvetlenül a megfoganás után él. Még a vadállatok is készek arra, hogy a saját életüket áldozzák fel a kicsinyeik védelme érdekében, úgyhogy az abortusz bűne a vadállatok erkölcsi színvonalát sem éri el. Salamon bölcsességének az első próbája az volt, hogy megállapítsa, ki az igazi anya, akinek nem mindegy, hogy életben marad-e a gyermeke. Ez a vezetői pozícióban levők erkölcsiségének a legalapvetőbb próbája.

Némi bátorítást jelent az, hogy mostanára az amerikaiak több mint 50 százaléka vallja magát "élet-pártolónak" (az angol kifejezés szó szerint "pro-life", amit az abortusz ellenességre használnak - a ford. megj.). Viszont fel kell tennünk azt a kérdést, hogy hogyan lehet az, hogy az amerikai népességnek majdnem a fele gondolja azt, hogy az abortuszban nincsen semmi rossz? Vagy hogy lehet az, hogy ilyen sok "élet-pártoló" szavaz az abortuszt pártoló jelöltekre? A legjobb esetben legfeljebb arról lehet szó, hogy nagyon eltér a szavazók elképzelése bizonyos dolgokban, amelyek miatt nem tekintik döntő tényezőnek ezt a kiemelkedően fontos erkölcsi kérdést, amikor választanak.

2. ) Elfordulás abba az irányba, ami az Úr meghatározása szerint "gonoszság".

A Szentírás a szexuális erkölcstelenség bármely formáját gonoszságként határozza meg, viszont a perverziót és a homoszexualitást különösen kiemeli. Az ilyenekbe való belesüllyedésünkre bőségesen vannak bizonyítékok. Kimutatták, hogy az evangéliumi keresztény fiatalok többsége szerint semmi rossz nincs a házassági előtti szexben vagy együttélésben. A perverzió szinte minden formája egyre elfogadottabb és népszerűbb, az iszlám világ pedig már egyenesen homoszexuális országnak tekinti Amerikát, mivel annyira dominánssá vált ez a kultúránkban.

3. ) Az Úrtól való elfordulás, a bálványok imádása felé.

A bálványok nem annyira jelentenk olyasvalamit, ami előtt leborulunk, inkább azokat a dolgokat jelentik, amelyekbe a bizalmunkat vetjük Isten helyett. A legelterjedtebb bálvány a pénz, amelyben inkább bíznak az emberek, mint Istenben. Ezzel hogy állunk?

4. ) Lázadás

Az egyetlen olyan parancsolat, amelyhez ígéret kapcsolódik, és mind az Ó-, mind az Újszövetségben elhangzik, az, hogy tiszteltjük atyánkat és anyánkat. Az ígéret pedig az, hogy jól lesz dolgunk, és hosszú ideig élünk azon a földön, amelyet az Úr adott nekünk (lásd 5 Mózes 5:16). Gondolkozzunk el ezen: Hol mondja a Szentírás, hogy tiszteljük a fiatalokat? Sehol. Arra vonatkozó felszólítást viszont sokszor olvasunk, hogy tiszteljük az időseket. Honnan származik az a fiatal-központú szemlélet, ami olyan népszerű ma? Természetesen szeretjük és nagyra értékeljük a fiatalokat, már az anyaméhtől kezdve, de hová tűnt a kultúránkból az idősek iránti tisztelet, ami kifejezetten fundamentális feltétele a biblikus értelemben vett igazságosságnak? Kell-e egyáltalán beszélnünk a fiataloknak az idősekkel szemben tanúsított lázadásáról, amivel az Úr ellen és az Ő útjai ellen fordulnak?

Egyértelmű, hogy mindezekben kudarcot vallottunk, és egyre mélyebbre zuhanunk. Mi fog véget vetni ennek a mélyre süllyedésnek? Nem a választások. Muszáj, hogy legyen még egy Nagy Ébredés, különben rövidesen lejár az időnk.

- - -
Forrás: MorningStar Ministries - The Lord Disciplines Those He Loves - The Path of Life, Part 43
Fordítás: Országh György