2012. január 14., szombat

Rick Joyner: Hús és manna

Rick Joyner


Hús és manna


WORD FOR THE WEEK - HETI ÜZENET
2012, 2. hét


Forrás: MorningStar Ministries
Fordítás: Országh György
(A magyar nyelvű Biblia idézetek a Kecskeméthy fordításból vannak)

Mivel egyre intenzívebb és egyre nyugtalanítóbb időket élünk, ezért minden eddiginél fontosabb megerősíteni a fundamentumainkat. Amikor hivatásos pilótaként dolgoztam, folyamatosan edzésben tartottam magamat, hogy ne essek ki a gyakorlatból, aminek a 90 százaléka az alapok erősítéséből állt. Ha erősek voltak az alapvető készségeim, akkor ha vészhelyzetbe kerültem, ezek az alapvető készségek segítettek abban, hogy meg tudjam tenni a vészhelyzet kezelésében a legfontosabb dolgot - hogy tovább vezessem a repülőt. A probléma kezelése közben is folyamatosan vezetni kell a repülőt. Ugyanígy, az életben is vannak olyan alapvető dolgok, amiket folyamatosan csinálnunk kell, attól függetlenül, hogy éppen milyen helyzettel találjuk szembe magunkat. Ezért van az, hogy a legsikeresebb embereknek a legnagyobb erősségét az alapok jelentik, és arra kötelezik el magukat, hogy állandóan gyakorolják ezeket. Ezért van, hogy én sem szégyellem egyes igazságok és tanítások ismételgetését, akár írásban, akár szóban, és ezért olvasom minden nap a Bibliát.

Egyrészt ott van "az ige kemény eledele", a "hús", ami a mélyebb igazságok feltárulását jelenti előttünk. Minden hívőnek el jutnia oda, amikor már nem tejjel táplálkozik, hanem a keményebb szellemi eledelt is meg tudja enni. Ezt az alaposabb tanulmányok által érhetjük el, például konferenciákon való részvétellel, esetleg képzésekre beiratkozva, könyveket olvasva, vagy mások tanítását hallgatva abban témában, amit kutatunk. Minden erős és fejlődő hívőnek lesznek ilyen tanulmányai szinte állandóan, amelyek segítségével egyre mélyebbre ereszti a gyökereit az Igében és az Úr útjainak a megismerésében.

Emellett van az, amit úgy nevezek, hogy az Ige "mannája". Ez a könnyebb, napi Ige, amit az Úrtól kapunk. Ezt úgy kaphatjuk meg, ha rendszeresen elolvasunk egy vagy két fejezetet a Bibliából, vagy egy áhítatból. Lehet, hogy nem lesz új kijelentés számunkra, de táplálni fog.

Egyszer arról mesélt egy pásztor, hogy a felesége több ezerszer főzött már neki a házasságuk évei során, és ezek közül csak néhány volt annyira különleges, hogy még ma is emlékszik rájuk, viszont az összes többi is életben tartotta! Ugyanez a helyzet a mannával, ami a napi étrendünket kell, hogy képezze. Nem az a célja, hogy mély kijelentést adjon, vagy hogy akár új legyen számunkra, viszont életben tart keresztényként.

Ezt olvassuk a 2 Mózes 16:4-ben: "Akkor azt mondta az Úr Mózesnek: íme én kenyéresőt adok nektek az égből; és menjen ki a nép és szedjen egy napra valót napjában, hogy próbára tegyem, vajon akar-e az én törvényemben járni, vagy nem?" Ez figyelemre méltó. Ez az egyetlen dolog, és ez az elsődleges tényező határozza meg, hogy a nép az Úr útján jár-e, vagy nem. Vajon mi készek vagyunk úgy felkelni reggelente, hogy először valami frisset szedjünk a mennyből arra a napra?

Ha értékeljük annyira Isten Igéjét, hogy egy pár perccel hamarabb keljünk fel, hogy valami frisset keressünk Nála, és így kezdjük a napunkat, akkor ebből olyasvalami alakulhat ki, ami radikálisan megváltoztatja az életünket. Azt fogod tapasztalni, hogy ha így, Vele kezded a napodat, akkor sokkal könnyebben fogsz tudni Benne maradni egész nap. Természetesebb lesz, hogy fogva tartsuk a gondolatainkat, hogy Neki engedelmeskedjenek, és nem fogunk annyi időt pazarolni az életünkből a hiábavaló képzelgésekre, csalódottságra, stb. Ez tényleg nagyon gyakorlati módon és mindennapi szinten meg tudja határozni, hogy az Úr útján járunk-e.

Ezt olvassuk az 5 Mózes 8:16-17-ben: "Aki mannát adott enned a sivatagban, amit nem ismertek atyáid; hogy megalázzon téged azért, hogy próbára tegyen téged, hogy jól tegyen veled azután. És azt ne mondd szívedben: Az én erőm és kezem hatalma cselekedte nekem ezt a hatalmas dolgot." Itt azt is elmondja az Úr, hogy azért adta nekik a mannát, hogy megalázza őket. Az alázat mindannyiunknak az egyik legfőbb törekvése kell, hogy legyen, mert "az Isten a kevélyeknek ellenük áll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad" (lásd Jakab 4:6). Isten kegyelme sokkal értékesebb, mint bármilyen más kincs ezen a földön. Az Úr egyik módszere arra, hogy alázatban tartsa Izraelt, a manna volt! Hogyan tartotta őket a manna alázatban?

Velünk is így történik. Azzal, hogy minden nap úgy kelünk fel, hogy először a mennyből jövő friss mannát keressük, elismerjük, hogy nem tudjuk végigcsinálni azt a napot Őnélküle és az Ő Igéje nélkül. Ezért már maga az elszántság, hogy minden nap ezért kelek fel, az Ő kegyelmének az egyik legnagyobb csatornája lehet az életemben.

Ahogy a tanításában mondta Jézus, Ő az a manna, amely a mennyből száll alá. Ez tehát nem csak arról szól, hogy meg akarjuk hallani azokat az igéket, amiket az Úr szól, hanem Magát az Igét akarjuk hallani. Ez egy olyan érintés, amit nap mint nap megkapunk tőle, amitől nagyobb függőségben kell lennünk, mint egy narkós a következő adagjától. Ez egy olyan függőség, amitől nem válunk megkötözötté, hanem valóságosan szabaddá tesz arra, hogy azzá legyünk, amire Ő teremtett bennünket.