2011. február 15., kedd

Rick Joyner: Fejlődés a prófétai ajándékokkal való szolgálatban (7)

Rick Joyner

Fejlődés a prófétai ajándékokkal való szolgálatban

2011, 7. hét

Eredeti cikk: MorningStar Ministries
Fordítás: Országh György

~ ~ ~

Elkezdtük megbeszélni a prófétikus kinyilatkoztatás szintjeit, a benyomásoktól kezdve a mennybe történő elragadtatásig, amiben Pál és János is részesült az Újszövetségben. Általában az a logikus, hogy minél drámaibb, vagy magasabb szintű egy kinyilatkoztatás, annál fontosabb. Mások úgy vélekednek, hogy minél magasabb szintű egy kijelentés, annál nagyobb szolgálata van a prófétának - de ezek közül egyik elgondolás sem állja meg a helyét. Megfigyelhettük, hogy a kinyilatkoztatás szintje sokkal inkább a feladat nehézségéhez kötődik, mintsem a kijelentés fontosságához, avagy a próféta tekintélyének a mértékéhez. Ezért hát, amikor olyan időszakon megyünk keresztül, amikor nem sok kijelentést kapunk, különösen olyat nem, amit magas szintű kinyilatkoztatásnak nevezünk, akkor meg kell tanulnunk elégedettnek lenni, és arra használni ezt az időt, hogy mélyebbre eresszük a gyökereinket a bibliai igazságokban, a Szentírás tanulmányozásával.

Ahogy a végidőkre vonatkozó próféciák mind egyértelműen beszélnek róla, a korszak végéhez közeledve egyre fokozódnak a nehézségek. Ezért olvassuk azt a Jóel 2-ben és az Apcsel 2-ben is, hogy az utolsó napokban a prófétai kinyilatkoztatások is fokozódni fognak. Ezek között a nehézségek között tényleg szükségünk lesz arra, hogy több világos útmutatást kapjunk.

Miközben ez a fokozódó kinyilatkoztatás megérkezik, szem előtt kell tartanunk egy alapvető igazságot a prófétai kinyilatkoztatásokkal kapcsolatban: azt, hogy a prófétai kinyilatkoztatást soha nem olyan céllal kapjuk, hogy valamilyen tanítás legyen átadva vagy kialakítva azok által. Erre kaptuk az írott Igét, és egyedül ennek van ilyen rendeltetése. Ha megnézed, azt találod sok eretnekség és hamis tanítás gyökereinél, hogy egy prófétai kinyilatkoztatás által kapták, vagy inkább úgy kellene mondanunk, hogy hamis prófétai kinyilatkoztatás által. A prófétai kinyilatkoztatásnak az a célja, hogy az Úr stratégiai vagy taktikai akaratát jelentse ki, de nem az, hogy valamilyen doktrínát adjon át. Az írott Ige, amely a mi doktrínánk, befejezett mű, és nem fog olyan kijelentés jönni Istentől, ami hozzátesz vagy elvesz belőle. Bármilyen erre utaló dolgot azonnal hamis próféciának kell ítélnünk, és el kell utasítanunk, függetlenül attól, hogy milyen módon jön. Efelől semmi kétségünk nem lehet.

Most visszatérünk arra a területre, amit alacsonyabb szintű kijelentéseknek nevezünk, a benyomásokkal kezdve. A megkülönböztetés ajándékával is elkezdünk foglalkozni. A megkülönböztetés ajándéka különböző embereknél különböző módon működik. Amikor Oral Roberts rátette a kezét valakire, érezte, hogy milyen fizikai problémája van annak az embernek. Mások egy adott személyre koncentrálnak, és elkezdenek megérezni bizonyos dolgokat. Ezek az érzések, vagy benyomások: kinyilatkoztatások. Korunk néhány legnagyobb csodája ezek által történt, ami azt mutatja, mennyire fontos tud lenni a kinyilatkoztatás legalacsonyabb szintje is.

A benyomás úgy működik, hogy amikor a próféta egy személyre koncentrálja a figyelmét, elkezdhet érezni a térdében egy fájdalmat, amiből megtudja, hogy annak az embernek a térdével van problémája. Gyakran így működik a megkülönböztetés a gyógyító szolgálat során. A fizikai gyógyítás a legkönnyebb gyógyítás, amikor pedig az érzelmi vagy a szellemi gyógyulás területére lépünk, az "ismeret beszédének" ajándéka gyakran együtt jár a megkülönböztetés ajándékával. Ez egy olyan dolog ismerete, amit természetes szinten nem tudhatnánk - például ránézünk valakire, és elkezdünk egy olyan dologra emlékezni, amit mi magunk nem is éltünk át, de az az ember igen. Ha tovább figyelünk, akkor az Úr ki tud jelenteni egy igazságot arra a helyzetre vonatkozóan, ami szabaddá tudja tenni azt az embert annak az eseménynek a következményeitől.

Ez csak néhány módja annak, ahogyan a prófétikus ajándékok működni tudnak a gyógyítás terén, de gyakorlatilag az élet minden területén használhatóak. Megtanultam, hogy egy gyülekezetre is koncentrálhatom a figyelmemet, és így elkezdek érzékelni dolgokat, ugyanúgy, mint amikor egy személyre koncentráltam. Majd megtanultam ugyanezt tenni városokkal kapcsolatban, majd országokkal, vagy vállalkozásokkal kapcsolatban - gyakorlatilag bármivel kapcsolatban, ami az embereknek fontos vagy amivel foglalkoznak. Egyszer, amikor az Úr megmutatta az egyik barátomnak, hogy melyik csapat fogja megnyerni a bajnokságot, és hogy ennek üzenet értékű jelentősége is lesz, akkor mind a ketten elkezdtük megkapni az egyes meccsek végeredményét, mielőtt megvoltak ezek a meccsek. És természetesen NEM, -- nem használnám szerencsejátékra az ilyen ismeretet, de azoknak a meccseknek a végeredményeiben is volt üzenet, és a teljes bajnokság végeredményében is.

Egy érett próféta rákoncentrálhatja az ajándékát valamire vagy valakire, és így elkezdhet belelátni természetfeletti módon, viszont nekünk csak azt szabad akarnunk, hogy olyan dolgokat lássunk meg, amelyek az Úr munkájára nézve hasznosak. A Szent Szellem ajándékai nem játékok, amivel szórakoztathatjuk magunkat, hanem eszközök az Úr munkájának a végzéséhez. Ez az alapvető prófétai feddhetetlenség (becsületesség), vagyis az, hogy mindent a Neki való engedelmességben igyekszünk tenni, lehetővé teszi az Úr számára, hogy még több felhatalmazást és kinyilatkoztatást adjon nekünk.

Hogyan tudom meg, hogy az Úr mit akar, mire koncentráljak? Ezt vagy prófétai útmutatás által tudom meg, vagy két másik módon: 1) egy bizonyos dolog iránt a szívemben erősödő szeretet által, amelyről tudom, hogy nem a bennem levő természetes szeretet, vagy 2) azáltal, amit az Ószövetség úgy nevez, hogy "az Úr igéjének terhe" (Zakariás 9:1; 12:1). Ezeket fontos megértenünk, ha nem akarunk letérni az útról az ajándékainkkal, ezért jövő héten egy kicsit részletesebben fogunk beszélni ezekről.