2011. február 28., hétfő

Elizeus kettős kenetének a háttere és jelentősége

Országh György: Elizeus kettős kenetének a háttere és jelentősége 

Az itt olvasható dolgok a személyes gondolataim, meglátásaim a történet tanulmányozása alapján, illetve az eddigi Bibliaismeretem és személyes meggyőződéseim alapján. 

Illés története az 1 Királyok 17-től a 2 Királyok 2-ig, Elizeus története (az elhívásán kívül) a 2 Királyok 2-től a 2 Királyok 13-ig olvasható. 


Egy érdekes mozzanat tűnt fel nekem az Illés elragadtatása körüli eseményekben. Elizeus annyira koncentrált a szellemi célra, hogy amikor Illés felajánlotta, hogy kérhet bármit, akkor elfelejtette kérni a palástot. Illés abból tudott adni, amije volt - "Kérj TŐLEM"... Ebből kiindulva kezdtem tovább gondolkodni a történeten...

Illés arra számított, hogy a prófétai hivatalt jelképező (sőt annak szellemi tekintélyét és hatalmát hordozó) palástot fogja majd kérni Elizeus, hiszen ő volt a kiválasztott, és ezzel a kéréssel kellett kifejeznie, hogy tisztában van vele, hogy neki kell folytatnia a küldetést, és akarja is. Ezt az ünnepélyes pillanatot és átadást akarta Illés a kérdésével, felajánlásával bevezetni. Kérj TŐLEM... Bármit, amit Elizeus szeretett volna, megkapott volna abból, ami Illésnek megvolt. De Elizeus válasza megdöbbentette: a kétszeres kenetet? Az nekem nincs, fiam...! Gondolhatta a mester... Nekem csak egyszeres van, annak a 100%-át át tudom adni neked!... De a 200%-át már nem! A másik 100%-ot már csak az Úr tudja adni! De felismerte, hogy a tanítvány szívében ez a vágy Istentől van – ezért tudhatta, hogy amikor most itt érte jönnek a mennyből, akkor biztos hogy ezt is elhozzák Elizeusnak. „Ha meglátsz engem, amikor felvitetem, akkor meglesz” tehát ha figyelsz amikor megjelennek az angyalok, akkor mennyei kapcsolat létesülhet és kaphatsz egy ilyen extra ajándékot. 

Elizeust annyira felizgatta ez, hogy a palástról már el is feledkezett. Elfelejtette kérni a palástot! Az Izrael számára akkorra adatott prófétai hivatal hatalmi jelét és a kenet hordozóját! Elfelejtette! 

De az Úr nem feledkezett el erről a fontos dologról, és talán az egyik angyal gyorsan lelökte Illésről amikor érte jöttek a tüzes szekérrel. Nem lett volna jó ha Elizeusnak a palást nélkül kellett volna a Jordánhoz visszaérkeznie. A szolgálatunkhoz sokszor gyakorlati dolgok is kellenek, és ha nagyon koncentrálunk a szellemi célokra, amik Istentől vannak a szívünkben, előfordul, hogy elfeledkezünk ezekről. De ne aggódj, az Úr kipótolja a hiányosságaidat! 

De volt valami bölcsesség az Úrtól ebben az egészben ... Hogyan kapta meg Elizeus a kettős kenetet, hatalmat? A palást volt a szellemi tekintély és hatalom jelképe és hordozója – ezért valahogy az a palást kellett, hogy érintkezésbe lépjen azokkal, akik átadták neki a másik részét a kenetnek... Isten szándékosan engedte, hogy Elizeus elfelejtse kérni a palástot! Mert így, hogy Illésnél maradt, egy pillanatra a mennyei dicsőségből érkező angyalok érinthették meg, és már így, egy nagyobb erővel átitatva hullott vissza Illés palástja Elizeushoz a földre... A kettős mértékű kenettel! 

Miért kérte Elizeus a kétszeres kenetet? Miért volt fontos neki?

Úgy gondolom egyrészt azért, mert Ő is egy olyan embere akart lenni Istennek, mint Illés volt - eredeti módon. Azaz, nem csak úgy Illéstől akart kapni valamit, amiért Illés fizette meg az árat, és ami úgyis el volt már rendelve, hogy majd ő megkapja és folytatja a feladatokat – hanem azt akarta, hogy személyesen Istentől kapjon. 

A másik oka az volt, meggyőződésem szerint, hogy látta mennyivel több dologra lenne szükség Izrael életében... Azt látta, mennyire nagy hatással volt Illés szolgálata a nép szívére, hogy visszafordultak az Úrhoz a bálványoktól, de ez még csak az alapok voltak, ennél jobban szükség volt Isten dicsőségére és uralmára Izrael életében. Azt szerette volna, hogy az a folyamat ami beindult Illés ideje alatt, kétszeres hatékonysággal folytatódjon tovább! 

Másrészt, arra is gondolhatott, hogy itt volt Illés, aki egy tanítványt kinevelt szolgálata során, de ő többel akar majd foglalkozni! Már Illés elragadtatása idején is voltak próféta-fiak, más helyen úgy nevezi, hogy prófétatanítványok, de nem olvasunk arról, hogy ezek kifejezetten Illés tanítványai lettek volna, ezt az addigi életformája nem is tette lehetővé (üldöztetés, menekülés, bujdosás, az országban utazgatás, időnként egy-egy elragadtatás, csak úgy eltűnik és máshová kerül... erre utalt Abdiás, és erre utaltak a próféta-fiak, mert azt hitték, csak valahová máshová tette le az Úr Szelleme). 

Elizeus tehát nagyobb hatékonyságot akart. Azt szokták mondani, ez a kétszeres hatékonyság a csodák számában nyilvánult meg: kétszer annyi történt Elizeus által, mint Illés által. Ez is igaz, de ennél többről van szó. Elizeus tanítványokat képzett, több történetet is olvasunk, ahol velük látjuk őt, és ahol személyesen tanulhattak a mesterüktől. Sőt, a harmadik felkenetési feladatot, amit eredetileg Illés kapott, már nem is maga Elizeus végezte el, hanem az egyik tanítványára bízta, hogy kenje fel Jéhut Izrael felett. 

De ami még hatékonyabbá tette Isten dicsőségének a megmutatkozását, Isten uralmának a megszilárdulását Izrael felett, az egy különleges dolog volt: látta, hogyan táboroznak a seregek Urának a mennyei seregei, és hallotta, hogyan tervezik az offenzívákat az ellenség seregei. Belátást kapott szellemi téren is az ellenséggel folytatott harc részleteibe. (2Kir 6) Mindez a kettős kenet része volt. Vajon ez az Illéstől kapott „egyik” 100% eleme volt, vagy az angyalok által közvetített „másik”, „extra” 100% kenet része volt? Illésnél nem láttunk ilyet működni – de amikor meglátta Illés elragadtatását, akkor ebben a szellemi élményben volt része: 

Édes atyám! Édes atyám! Izrael szekerei és lovagjai!

Bepillantást kapott a mennyei hadsereg valóságába, és ez onnantól fogva vele is maradt...

Elizeus két dolgot kiáltott, amikor megtörtént a kettős kenet átvétele: 
  • Édes atyám! Édes atyám! 
  • Izrael szekerei és lovagjai! 
Az elsővel kinyilvánította, hogy Illés az ő szellemi atyja, és tőle kapta az egyik rész kenetet, hagyatékul, az atyai hagyatékot, mint fiú, örökös (Édes atyám! Édes atyám!). De kinyilvánította azt is, hogy valami mást is meglátott, felismert és kontaktusba került vele: Izrael szekerei és lovagjai!... Ezáltal már nem valami olyanban részesült, amit Illés adhatott neki, hanem azt, amit a seregek Ura, az Ő személyes elhívója, Istene: Izrael Istene, aki harcol Izraelért és mennyei seregeket küld értük, mellettük a harcba! 

Ezt a szellemi látást kamatoztatta, és ezáltal volt sokkal hatékonyabb, ezáltal a kettős mértékű prófétai kenet által Elizeus a maga idejében, a saját küldetésének, prófétai hivatalának a betöltésekor.