2010. november 13., szombat

Békés szombatot!

Szombat van. A családommal megbeszéltük már régebben, hogy ilyenkor nyugodtabb napunk lesz, Istennel és az igével foglalkozunk. Nem az első szövetség (ószövetség) rendelései miatt, ugyanis mi az új szövetség keretein belül ismertük meg Istent. Viszont az ószövetségi Szentírás fontos dolgokat tanít nekünk, nem csak azoknak, akik a mózesi szövetség népe.

Isten, amikor megteremtette az eget és a földet, a hetedik napon megpihent. Majd később megtanította a népének, hogy ők is pihenjenek meg, azért mert az Úr, az ő Istenük is megpihent a hetedik napon, ez a szombat.

Amikor Jézus itt járt a földön, akkor kijelentette: Ő a szombat Ura. Azt tanította, hogy szabad jót cselekedni szombaton, sőt megértetett egy másik fontos alapelvet is: nem az ember lett a szombatért, hanem a szombat az emberért. A szombatnapi kalásztépéskor megvédte tanítványait, mivel a papok is megtörhetik a szombatot a templomban, az Ő jelenléte pedig még jelentősebb, mint a templom. "Mondom pedig néktek, hogy a templomnál nagyobb van itt." (Máté 12:6) Nem maga a parancs betöltése a cél, amit szabályok és szokások betartatásával kell foganatosítani, hanem az, hogy az ember a Teretmőjével legyen, Őbenne gyönyörködjön, Vele járjon.

Ma délelőtt felolvastam néhány bibliai történetet itthon, beszélgettünk ezekről a gyermekeimmel. Egyeztettem a feleségemmel, hogy mit szükséges elintézni ma, és mit nem. Amit nem, azt máskorra halasztjuk, hogy nyugalomban legyünk. Több helyet akarok adni Isten keresésének, a családomban is. Ésaiás prófétai üzenete jól tanít erről (58:13-14): "Ha megtartóztatod szombaton lábadat, és nem űzöd kedvtelésedet szent napomon, és a szombatot gyönyörűségnek hívod, az Úr szent és dicsőséges napjának, és megszenteled azt, dolgaidat nem tevén, foglalkozást sem találván, hamis beszédet sem szólván: Akkor gyönyörűséged lesz az Úrban; és én hordozlak a föld magaslatain, és azt mívelem, hogy Jákóbnak, atyádnak örökségével élj; mert az Úr szája szólt!"

Nyugalom van itthon, és öröm. Maga az Úr Jézus Krisztus, és az Atya Isten a szombat békessége, a Szent Szellem jelenléte által. Hálás vagyok Istennek ezért!
Délután a gyülekezet összejövetelére megyünk - jó lesz együtt lenni az Úrban!

Sabbat salom! Békés szombatot mindenkinek!