2010. október 25., hétfő

Hadd tudják meg, hogy övék a királyság!

Elmélkedés...

Imádkozás közben megragadt bennem egy gondolat: a gyermekeimért imádkoztam, és oda jutottam imádság közben, hogy övék a mennyek királysága - ezt mondta Jézus. Ezért azt kértem az Úrtól, hogy tudják is meg, hogy övék a királyság. Ez a kérés aztán még inkább kiemelkedett bennem, és most már az összes gyermekre gondolok, a mi felelősségünkre, szülőként, felnőttként: hadd tudják meg a gyermekek, hogy övék a királyság!

Amikor pedig már nagyobbakká lesznek, akkor már nem a gyermekségük miatt lesz erre lehetőségük, de még ekkor is ott a másik megfogalmazás, ami szintén Jézus szájából származik: "ilyeneké a mennyek királysága..."!


Tehát, ha megtanítjuk nekik, hogy ha nagyobbak is lesznek, maradjanak olyanok, mint amilyenek gyermekkorukban voltak, akkor hosszútávon öröklik a királyságot. A tanítványainak ezt tanította a Mester: ha nem lesztek ilyenek... aki nem alázza meg magát úgy mint egy kisgyermek, nem mehet be Isten királyságába. Pál szükségesnek érezte, hogy magyarázatot fűzzön ehhez, a korinthusiaknak írt levelében: ne értelemben legyetek gyermekek, hanem gonoszságban legyetek gyermekek. Legyünk éretlenek a gonosz dolgokra - amik nem mindig látványos cselekedetek, hanem már az ember szívében és elméjében, a hozzáállásunkban el tudnak kezdődni. Legyünk alázatosak, egyszerűek, tiszták - legyünk olyanok, amilyen embereknek Jézus ígérte a királyságot és az ahhoz kapcsolódó áldásokat: 
akik szellemi dolgokban szegények, tehát igénylik amit az Úr adhat nekik; 
akik nem máshonnan szerzik meg a vigasztalásukat: "akik sírnak"; 
akik szelídek (a görög szó jelentése még: "kedvesen alázatos"); 
akik éhezik és szomjazzák az igazságot;
akik irgalmasok: bármikor könyörületre indul a szívük: mint egy gyermek meg tud sajnálni bárkit, és azt mondja: "adjunk neki...!"
akiknek tiszta a szívük;
a békességszerzők;
akik még a háborúságot is elszenvedik az igazságért.

Tanítsuk meg a gyermekeinket, értessük meg velük, hogy övék a királyság! - és segítsünk nekik, terelgetve, nevelgetve őket, hogy ilyenek maradjanak a "naggyá válás" után is!