2010. szeptember 19., vasárnap

Valami készül Magyarországon

Valami készül Magyarországon. Az Úr azt mutatta meg, hogy olyan jellegű ébredés készül, mint Jósiás király idejében. Amikor elkezdték helyreállítani az Úr házát, a templomot, akkor megtalálták a törvénykönyvet, és elvitték a királyhoz. Ő miután megtudta mi áll benne, azonal bűnbánatot tartott, és elkezdte még szorgalmasabban megvalósítani Isten akaratát. Jósiás történetéből (2Kón. 34-35) gyakran csak a nagyszabású páska-ünnep megrendezésére emlékszünk, de fontos tudni, hogy először a Mózes által kötött szövetség igéit olvasta fel a nép előtt, és elkötelezte magát, hogy Ő az Urat követi!

Ez nem kis dolog. Manapság sokan valljuk magunkat kereszténynek, és természetesen azt is tudjuk, hogy ez a szó azt jelenti, hogy "krisztusi" avagy "Krisztusé". Mégsem mindegy, hogy csak "felvesszük" az Úr nevét, vagy azzal az identitással élünk, amilyennel például azok az antiókhiai tanítványok, akiket először neveztek így. Ők és kortársaik, akár Jeruzsálemben, akár máshol véresen komolyan vették Jézus követését. Ennyire komolyan vette Jósiás is a fogadalmát: ő az Urat akarta onnantól fogva követni.

Az események végén még arról számol be a Szentírás, hogy amikor egész Izráelben elpuszította a bálványokat, akkor "kényszeríte mindenkit, valaki találtatik vala Izráelben, hogy szolgáljon az Úrnak, az ő Istenüknek". Természetesen senki helyett nem tudjuk meghozni a döntést, hogy odaszánja magát az Úr követésére és szolgálatára, de el fog jönni az idő, amikor akit csak találunk Isten népe közül, hogy a szeretet keretein belül döntéshelyzet elé állítsuk, hogy rávegyük az Úr szolgálatára. Ne értsétek félre: nem vezetők terveinek és irányításának a kiszolgálására; nem gyülekezeti projektek halmozott felvállalására; hanem Jézusnak, a Mesternek a követésére, odaszánt szolgálatára. Aki már nem gyermek az Úrban, hanem érett, az nem lehet munkanélküli Isten országában! El fog jönni az idő, és az most van, amikor véget ér a szellemi munkanélküliség Isten királyságában! Ha már nem vagy gyermek, akkor keress munkát! Kérj az Úrtól és adatik neked! Keress, és találni fogsz! Ha egy ajtó választ el tőle: zörgess, és megnyittatik neked!!!

Akik pedig gyermekek még az Úrban, vagy legalábbis nem kaptak kellő neveltetést és egészséges táplálékot ahhoz, hogy felerősödjenek: nektek is éledjen fel a reménységetek: nem fogtok éhezni! Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők megelégíttetnek!

Jósiás király a szövetség igéihez való ragaszkodását fejezte ki, a néppel egyakaraton; az Úr követését; Isten dicséretével; és a pászka megünneplésével. A mi pászkabárányunk Jézus, és van oltárunk, amelyről ehetünk: Jézus teste igazi étel, és vére igazi ital (ld. Ján. 6).

Az Úr folyamatosan azon munkálkodik, hogy helyreállítsa a Dávid sátrát. A célja az, hogy az emberek többi része is megkeresse az Urat. Ebből a célból fogom beindítani az ilyen jellegű, tartalmú szolgálatomat, nem egyedül természetesen. Ez kezdetben hetente egy alkalommal fog működni, de ez csak a kezdet. Pálhoz hasonlóan sátorkészítő vagyok - nem fizikai, hanem szellemi sátraké: helyi szolgálatokat kell indítanom különböző helyeken, amelyekben Isten igéjének a felolvasása, az igazság tisztelete, Isten dicsérete és Jézus keresztáldozatáról való megemlékezés található. És ami még a célja: hogy az azt igénylő emberek közösséget is tudjanak gyakorolni az Úrban. Bár erre mindenkinek szüksége van, mégsem lehet senki helyett eldönteni ezt sem. Ha valaki csak Isten jelenlétét élvezni, a Szent Szellem vizét magába inni jön el, azt ugyanúgy szereti az Úr, és mi is ugyanazzal a szeretettel fogadjuk, mint azokat, akik ennél többet akarnak vagy tudnak tenni.

Lesznek állandó és változó programok ezeken a szolgálatokon. Az állandó program Isten imádata, az Ő jelenlétének a keresése, és ebből fakadóan prófétikus szolgálatok és szellemi ajándékok működése. A leggyakoribb program emellett a prófétikus közbenjárás, valamint Isten igéjének a világosságának a képviselése. Ez nem feltétlenül jelent állandó tanításokat, hanem az aktuális helyzethez, szükségekhez kapcsolódó igei igazságok megjelenítése, prófétai módon: "És igen biztos nálunk a prófétai beszéd is, a melyre jól teszitek, ha figyelmeztek, mint sötét helyen világító szövétnekre, míg nappal virrad, és hajnalcsillag kél fel szívetekben" (2Pét 1:19) Amikor megérik rá a helyzet, akkor azok kedvéért, akik Isten embereiként akarnak élni, olyan irányú prófétai tanítások, szolgálatok lesznek, amik ebben erősítik, építik őket. De ha már abba az irányba visz minket az Úr, hogy új érdeklődők jönnek, vagy hívunk, akkor az evangélium hirdetése fog dominánsan megjelenni, különböző módokon: ez az ige hirdetése mellett ötletes, kreatív módszereket is magába foglalhat, mert az Úr használni akarja a tálentumainkat! Ha érdekel ez a munka, akkor szívesen várom a jelentkezésedet, hogy munkatársak legyünk az Úrban! Természetesen bármilyen más kérdésedet, megjegyzésedet is örömmel veszem!

Sötét van a világon, és csak még sötétebb lesz. Az Úr Egyházában (a szentek között) azonban egyre nagyobb lesz a világosság:

Kelj fel, világosodjál, mert eljött világosságod, és az Úr dicsősége rajtad feltámadt. Mert ímé, sötétség borítja a földet, és éjszaka a népeket, de rajtad feltámad az Úr, és dicsősége rajtad megláttatik. És népek jönnek világosságodhoz, és királyok a néked feltámadt fényességhez. Emeld fel köröskörül szemeidet és lásd meg: mindnyájan egybegyűlnek, hozzád jönnek, fiaid messziről jönnek, és leányaid ölben hozatnak el. Akkor meglátod és ragyogsz örömtől, és remeg és kiterjed szíved, mivel hozzád fordul a tenger kincsözöne, és hozzád jő a népeknek gazdagsága. A tevék sokasága elborít, Midján és Éfa tevecsikói, mind Sebából jönnek, aranyat és tömjént hoznak, és az Úr dicséreteit hirdetik. Kédár minden juhai hozzád gyűlnek, Nebajóth kosai néked szolgálnak, felmennek kedvem szerint oltáromra, és dicsőségem házát megdicsőítem.(Ésaiás 61:1-7)

Ez az, ami készül Magyarországon. Ilyen sátraknak kell épülnie minden helyen. Ezek lesznek azok a sátrak, szolgálatok, amelyek által Isten vonzani fogja az embereket, hogy megkeressék Őt, megtérjenek Hozzá és megtapasztalják a Vele való közösség gyönyörűségét, áldásainak a teljességét - az Ő Országát.

De a sátrak után jön mindig a következő generáció szoglálata: Dávid nem építhette meg a házat, csak a fiának engedte meg az Úr. Isten háza újszövetségi értelmezésben maga Isten népe. Először megkeresik az emberek az Urat, megismerik, megtapasztalják őt, leborulnak előtte, hódolnak neki, és elkötelezik magukat a szolgálatra. Ez sokkal inkább Istennel való személyes élmények által lesz, mint emberek szolgálatának a hatására. A "sátorban" is Isten jelenléte a legfontosabb: az Ő személye, az Ő munkálkodása, uralkodása. Ezután pedig: "épüljetek fel szellemi házzá, szent papsággá, hogy szellemi áldozatokkal áldozzatok". Ennek a példaadói lesznek már a sátorszolgálatban résztvevők, de ez még inkább ki fog teljesedni és Isten tervei szerint meg fog mutatkozni a maga teljességében a második generációs szolgálatokban, a házakban.

Igyekezzünk, hogy idő előtt semmit ne nevezzünk annak, amire még nincs beérve, kellőképpen felkészítve. Ez sajnos gyakori hiba. De mi ne erre nézzünk. Nézzünk az elhívásunkra, és engedjük, hogy az Úr lépésről lépésre vezessen bennünket, míg minden ígérete beteljesedik a földünkön. Ámen.