2010. június 2., szerda

Nagy földrengések: tudományos valószínűség és a Jelenések könyve

Egy cikket találtam az origo-n, ahol földrengéssel kapcsolatos kutatások és valószínűségszámítások szerint a következő évtizedekben nagy a valószínűsége, hogy 8-as erősségű földrengés legyen Nyugat-Amerika partjainál, aminek az erőssége az utóbbi időkben Chile környékén történthez hasonlít. (A teljes cikk itt olvasható.)

A cikk szerint 37% eséllyel a következő 50 éven belül várható egy nagyobb, 9-es rengés ugyanott, amitől az érintett területen az épületek többsége lakhatatlanná válna, illetve nagy részük összedőlne. A 9-es földrengés jellemzői nagyban hasonlítanak a Jelenések könyvében található csapásra, amit a "pecsét események" között is leír (lásd: Jelenések 6, ami szerintem egy összefoglaló leírás több később részletezett eseményről), illetve a hét haragpohár kiöntése közül a legutolsó eseményként szerepel. Jelenések 16:17-21:

"A hetedik angyal is kiöntötte a poharát a levegőbe, és hatalmas hang szólalt meg a szentélyből, a trónus felől: "Megtörtént". Ekkor villámlás, zúgás és mennydörgés támadt, és olyan nagy földrengés, amilyen nem volt, amióta ember született a földre: ekkora földrengés, ilyen nagy! A nagy város három részre szakadt, és a pogányok városai összeomlottak. A nagy Babilon is sorra került Isten színe előtt azzal, hogy adják oda neki Isten haragos indulata borának a poharát. És eltűnt minden sziget, a hegyek sem voltak találhatók sehol, talentum nagyságú jég esett az emberekre, és káromolták az emberek az Istent a jégeső csapása miatt. Ez a csapás ugyanis igen nagy volt."

Tehát gyakorlatilag az Úr visszajövetele előtt az utolsó jelentős természeti esemény, minden valószínűség szerint, egy a Richter skála szerint minimum 9-10 erősségű földrengés lesz. Egy ilyesmi valószínűségét teszik tudósok valamikor a "közeljövőre", mármint valamikor az előttünk álló néhány évtizeden belülre.

Viszont előtte még több más is lesz, a Jelenések könyve szerint, amik közül szintén nem láttunk még egyet sem. Mit jelent ez számunkra? Csak azt, hogy legyünk készen arra, hogy hirdessük az evangéliumot, hirdessük a Szentírás igazságait az embereknek, hogy amikor megtörténnek az ehhez hasonló dolgok, ne csak kérdések repkedjenek a levegőben, hanem egyértelmű válaszok is - nem csak arról, hogy lesznek természeti katasztrófák, hanem arról is, hogy miért, és hogy milyen reménysége van azoknak, akik Krisztust választják: az üdvösség fizikai oldala, az akkor élőknek az elragadtatása (amit közvetlenül megelőz az addig meghalt Krisztusban élt emberek feltámadása), mert "a veszedelem elől ragadtatik el az igaz" (Ésaiás 57:1). Tehát a harag kiöntése idején már nem leszünk itt, ahogy Pál apostol is tanítja: "Mert nem haragra rendelt minket az Isten, hanem arra, hogy üdvösséget szerezzünk a mi Urunk Jézus Krisztus által". (1Thes 5:9)

Hogyan lehet "igaz" az ember Isten előtt? Nem a saját jótetteink által, ugyanis minden ember vétkezett, ami miatt bűnös emberek vagyunk. Viszont Jézus Krisztus azért halt meg, hogy magára vállalja a bűneink következményét, az ítéletet, és így, akik benne hiszenk, azok ingyen, kegyelemből (nem érdemek alapján) ajándékba kapják azt, hogy Isten igaznak tartja őket - hiszen a bűneik miatt az engesztelés megtörtént Jézus kereszthalálakor. Jézus kiontott vére elegendő volt az egész emberiség bűneinek az eltörlésére. Nem kiérdemelni lehet a bűnbocsánatot, ezzel az Istentől jövő megmentést ("üdvösséget"), hanem csak elfogadni: azaz hinni benne. A BIBLIA SZERINT A HITEDET A SZAVAIDDAL KELL KIFEJEZNI: HA HISZED, HOGY JÉZUS KRISZTUS AZ ISTEN FIA, MONDD EL EZT NEKI OTT AHOL VAGY, ÉS HÍVD SEGÍTSÉGÜL ŐT!

Én, amikor hinni kezdtem Benne, eldöntöttem, hogy elfogadom a megváltást, a kereszthalála miatt kapott bűnbocsánatomat, és azt hogy mostantól Isten gyermeke lehetek. Akkor egyszerűen ezt mondtam neki: Jézus, gyere be a szívembe, adjál nekem egy új életet! Nagyon jó volt megtapasztalni az ő közelségét, akkor is és azóta is, Isten jelenlétével és szeretetével. Ezt te is megteheted a saját szavaiddal. A Biblia azt tanítja, hogy aki az Úrnak, Jézusnak a nevét segítségül hívja, üdvözül. Te se maradj ki! Válaszd Jézus megismerését és tanításainak a követését! Válaszd az Isten közelségében élhető életformát! Válaszd az ingyen bűnbocsánatot, és azt hogy megkapd Isten Szent Szellemét, aki mindenen végigvezet téged, hogy megismerd az Isten által készített életet!