2010. március 4., csütörtök

Miért kellett figyelmeztetni Izrael népét arra, hogy melyik szövetséget tartsák be?

Gondoljunk bele, amikor a zsidó nép visszatért a babiloni fogságból, akkor volt egy fontos ige, azaz kijelentés, amit Aggeus mondott nekik az Úr nevében: cselekedjétek az igét, amellyel szövetségre léptem veletek, amikor kijöttetek Egyiptomból.

Miért kellett ez a figyelmeztetés?

Egyrészt azért, mert ez nem mást jelent mint a Mózes általi szövetséget, ami miatt egyáltalán Isten népének nevezhette magát Izrael, a zsidóság. Ebben a szövetségben volt leszögezve, hogy milyen feltételek mellett tudnak Isten áldása és uralma alatt élni, meg hogy egyáltalán milyen törvények szerint éljék az életüket,ami egy rendet biztosított a számukra, mint egész nép számára.

De más oka is lehetett ennek a figyelmeztetésnek: szó szerint megemlíti nekik, hogy azt a szövetséget tartsák meg, amit Egyiptomból kijövetelkor kaptak. Miért? Kicsit képzeljük bele magunkat a történelembe: ezek az emberek tisztában voltak azzal, hogy a fogságra vitelük előtt volt egy próféta, Jeremiás, aki heves ellenállások közepette továbbította az Úr üzenetét, hogy fogságra fognak kerülni, hetven évig. Mindenki mást prófétált és mást akart, végül mégis neki lett igaza. De ez a Jeremiás arról is prófétált, hogy eljön az idő, amikor Izráel házával új szövetséget köt az Úr, nem a szerint a szövetség szerint, amit az Egyiptomból való kijövetelkor kötött... (lásd: Jer. 31:31-34)

Ráadásul ez az ígéret a nép helyreállításáról, Isten kegyelméről szóló üzenetek között jelenik meg Jeremiás prófétai könyvében. A zsidóság a babiloni fogság alatt alakította ki a zsinagóga rendszert, ahol felolvasták (és azóta is felolvassák) a törvényt és a prófétákat. Persze hogy azt gondolhatták a prófétai írások alapján, most a hazajövetelkor, hogy talán most jött el az ideje az új szövetségnek? (Nem akkor jött el, még kb 400 évet kellett várni a Messiás, Jézus eljöveteléig.) Ezért kellett figyelmeztetni őket, hogy cselekedjék azt az igét, amit az Egyiptomból való kijövetelkor kötött velük Isten... Az első szövetséget. (A Zsidókhoz írt levél 9:1 és 15 is így nevezi az "ó szövetséget".)

Tehát még nem járt le az érvényessége, meg kellett tartani, fenn kellett tartani a szövetségi állapotot Isten és az ő népe között, hogy pontosan minden úgy teljesedhessen be, ahogyan meg volt mondva, meg volt írva a Messiás felől.

Természetesen, ha jobban megnézték Jeremiás prófétálását, azt is láthatták, hogy az új szövetség nem csak valamilyen forradalmian új helyzet előállásával jön el, hanem a bűnök végleges megbocsátásával. Ez volt az, amit csak Jézus, az Isten Fia kereszthalála tudott elhozni. Az engesztelő áldozat, a vérében való váltság. És természetesen a Messiás feltámadása, ami bizonyította a bűn felett való győzelmét.
-¤-
Ezt az üzenetet azzal a céllal írtam le, és azért beszéltem erről akkoriban többször is, mert fontosnak tartottam az Istentől való folyamatosság, kontinuitás szem előtt tartását. Habár vannak ígéreteink Istentől, mindennek rendelt ideje van, ezért nem érdemes úgy csinálni, mintha már a következő dolog itt lenne, ha nem jött még el az ideje. Ezért hűségesen és kitartóan kell cselekedni Isten aktuális akaratát addig is, reménységgel készülődve az Isten időzítése szerinti változásokra. Alázat, türelem, hit, remény, eredmények. És a reménység nem szégyenít meg.